Rólunk

Mi vagyunk A CineMániások!

Ez a bejegyzés rólunk, A CineMániás.com szerkesztőiről szól. Hogy kik vagyunk mi? A legegyszerűbb, ha inkább azzal kezdjük, kik nem vagyunk: hivatalos filmkritikusok! Mi nem felsőfokú, szakirányú diplomával rendelkező filmesztéták vagyunk, hanem egyszerű filmrajongók, akik nem érik be azzal, ha csak a baráti társasággal, néhány korsó sör mellett kitárgyalják a legújabb filmeket. Mi olyan filmkedvelő emberek vagyunk, akik szeretnék tovább bővíteni a filmekkel és egyéb popkultúrális dolgokkal foglalkozó, hazai weboldalak táborát. Inkább lelkes bloggerek vagyunk, mintsem profi újságírók. A célunk nem az, hogy véresen komoly ítéleteket mondjunk az Álomgyár legújabb celluloid bestiáiról, hanem, hogy irányt, egyfajta kapaszkodót nyújtsunk a mezei moziba járó embereknek és a hardcore filmörülteknek egyaránt.

Mivel a filmek értékelése nem egzakt tudomány, így bátran vállaljuk azokat a (kulturált) hozzászólásokat is, amelyek nem értenek velünk egyet.

Na, de milyen tartalmak találhatóak az oldalon?

Az igazi munkánk mellett, igyekszünk minden igényt kielégíteni, és minél több rendszeres olvasót gyűjteni magunk köré. Napi szinten próbáljuk elhozni Nektek a legfrissebb híreket, és premier kritikákat, hogy ne maradjatok le a filmipar legfontosabb mozzanatairól!

Mindezen túl nem csak az aktuális filmekről publikálunk. Ajánlott „belelapozni” a Klasszikus Alkotások/Elfeledett Filmek és a Házimozi Ajánló kategóriákba, hiszen ezekben a cikkekben olyan filmekről olvashattok, amelyekről talán még nem is hallottatok, de érdemes lehet egy szombat estét rászánni, vagy épp ellenkezőleg! A legendás klasszikusoktól, egészen az idehaza alig ismert gyöngyszemekig, szinte mindenről olvashattok.

A Popkult kategóriában olyan tartalmakat találhattok, amelyek nem (feltétlen) a filmekkel foglalkoznak. Jelenleg is szeretnénk bővíteni a repertoárt, többek közt retro videojáték bemutatókkal, sorozat- illetve könyvismertetőkkel, és hasonlókkal.

A Cikkek fül alatt, pedig olyan bejegyzéseket találhattok, amelyek egy-egy adott témát ölelnek fel, teljesen egyéni perspektívából megközelítve.

Őszintén reméljük, hogy mindenki talál kedvére való tartalmat a weboldalon és, hogy továbbra is aktívan hallatjátok a hangotokat az általunk írt cikkeknél, hiszen a CineMániás.com értetek működik, és Nektek köszönhetően tartunk most ott, ahol!

 

Turbók Krisztián;

Alapító és főszerkesztő, hírszerkesztő, filmkritikus

A CineMániást 2014. augusztus 25-én hoztam létre -akkor még csak- a saját írásaimnak. Az azóta eltelt évek során azon kaptam magam, hogy többen és többen leszünk, és az oldal egyre csak fejlődik. Munkatársaim és én folyamatosan keressük az új lehetőségeket, és remélem egy nap komolyan vesznek bennünket. Az elmúlt néhány évben a második munkahelyemmé vált a Facebook oldal illetve az acinemanias.com napi szerkesztése, de minden nap örömmel vetem bele magam azóta is ebbe az igazán kreatív melóba. 

Kedvenc filmek: Titanic, Egy becsületbeli ügy, Terminátor 1-2, Alien 1-2-3. Az ördögűző.

Kedvenc színészek/színésznők: Clint Eastwood, Benedict Cumberbatch, Alicia Vikander, Meryl Streep, Amy Adams.

Kedvenc rendezők: Denis Villeneuve, James Cameron, Ridley Scott. William Friedkin.

 

Buzsik Turner Kriszti

Általános iskolában ének-zene tagozatra jártam, gimnáziumban pedig színésznek tanultam öt éven keresztül. Érettségi után szereztem egy mozgókép- és animációkészítő szakmát, jelenleg pedig az ELTE kommunikáció és médiatudomány szakán tanulok újságírást és filmtörténetet, filmelméletet.

 

Szentes Bence

Filmkritikus, cikkíró

 

Faragó Tamás

Szerkesztő, hírszerkesztő, filmkritikus

Nincs filmes előképzettségem, de van egy unokatestvérem és egy bátyám, akik mindketten ultra geekek. A kettejük összhatásának tulajdoníthatóan a gyermekkoromat sci-fi/fantasy könyvek, képregények, VHS kazetták, Cinema és Vox magazinok bűvöletében éltem. Így már elég korán elkezdtem érdeklődni a filmek iránt és észrevettem, hogy véleményem a mozi világról sokkal markánsabb, mint a kortársaimé. Ez pedig felnőttként sem változott, így amikor szembesültem az oldal hirdetésével, egy kis baráti unszolásra (talán azért, hogy végre ne a közvetlen környezetemet fárasszam) jelentkeztem. 2016. augusztusában csatlakoztam a csapathoz mit író, manapság pedig már szerkesztőként is rombolom a hitelességünket.

Kedvenc filmek: Nagy Hal, Beépülve (Brick), Máltai sólyom, A Dolog, Nagy szökés, Felhőatlasz, Warlock.

Kedvenc színészek/színésznők: Rachel Mcadams, Glenn Close, Rosario Dawson, Christian Bale, Jake Gyllenhaal, Ed Harris.

Kedvenc rendezők: David Fincher, John Carpenter, Christopher Nolan, Shane Black.

 

Juhász Péter

Filmkritikus, filmesztéta

Média szakon tanultam, segédoperatőr végzettséget szereztem majd éveken át dolgoztam televízió-mozi területén, továbbá olyan kereskedelmi egységeknél, ahol a film és zene voltak túlsúlyban.
Gyerekkorom óta vonz a filmek világa, ezt nagyban köszönhetem Édesapámnak, aki ideje korán belevitt a 90-es évek elején még nagyban virágzó, videotékák világába. Első filmes élményem az E.T. a Diadal (mai Tabán) moziban.
Évek óta foglalkozom filmes kritikák, életrajzok és átfogó írásokkal a művészetek ezen területén. Saját filmes blogom és Facebook felületem is van kedvenc hobbim területéhez kapcsolódóan.

 

Nagyváradi István

Filmkritikus, videojáték kritikus

Első cikkem még a szép emlékű Fangoria online felületére írtam, de sajnos nem emlékszem, melyik évben, de jó régen, egy számítógépes játékról. 2009-ben diplomáztam filmelmélet és filmtörténetből. Utána sok írásom jelent meg különböző helyeken. A gamer és a filmes világ egyaránt közel áll hozzám, ezért általában ebben a két témában alkotok, de nyitott vagyok sok minden másra is. 

Kedvenc filmek: Ember a felvevőgéppel, Mátrix, Conan, a barbár

Kedvenc rendezők: Dziga Vertov, David Fincher, Quentin Tarantino

 

Szombati Zoli

Filmkritikus, cikkíró

A film mint összművészeti forma mióta az eszemet tudom jelentős hatással volt rám. Bár teljesen mással foglalkozom, egyik fő hobbiként mindig is jelen volt az életemben, manapság pedig már arra is vetemedek időnként, hogy véleményt formáljak kedvenceimről. Ennek kapcsán keresett meg nemrégiben Krisztián, így csatlakozom a csoporthoz. Érdeklődési köröm egyértelműen a drámai töltetű filmek felé irányul, mert úgy gondolom, a legtöbb amit a mozgóképtől remélhetünk, az a katarzis. Hab a tortán, ha az adott mű tanulságokkal szolgál vagy épp elgondolkodtat. Ezért leggyakrabban nem a könnyed szórakozás felé fordulok, hanem a fajsúlyosabb tartalmat keresem, és szinte minden esetben rendező alapján választok. A dráma, a thriller, a sci-fi, a western, a dramedy, a szatíra az én világom és természetesen a jó vígjátékokat sem vetem meg. Ami sosem fogott meg, az a musical, az animációs film és napjaink képregényfilmes mainstream trendje. Eszerint valahol félúton állhatok ízlésvilágban a megveszekedett művészfilmek és a könnyed tömegfilmek közt, tehát a szórakoztató, ámde tartalmas moziélvezetekben hiszek. Az elsőszámú kedvencem egyértelműen a '90-es évek termése. Ennek megfelelően leginkább a "Klasszikus alkotások" és a "Házimozi ajánló" kritikai rovatokban tervezek jelen lenni és időnként cikkeket is szeretnék írni. Két speciális érdeklődési köröm is van: behind the scenes, filming locations.

Kedvenc rendezők: Frank Darabont, Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Clint Eastwood, James Cameron, Darren Aronofsky, Milos Forman, Oliver Stone, Roman Polanski, David Fincher, Woody Allen, Denis Villeneuve, Paul Thomas Anderson.

Kedvenc színészek/színésznők: Al Pacino, Robert De Niro, Jack Nicholson, Anthony Hopkins, Philip Seymour Hoffman, Jake Gyllenhaal, Denzel Washington, Russell Crowe, Tommy Lee Jones, Bryan Cranston, Cate Blanchett, Julianne Moore, Sigourney Weaver, Charlize Theron, Laura Linney, Jessica Chastain.

Kedvenc filmek: A Birodalom visszavág, Terminator 2, A remény rabjai, Halálsoron, Casino, Ponyvaregény, Összeomlás, A faun labirintusa, A tanú, Fekete hattyú, Amerikai szépség, A bolygó neve: Halál, JFK, Frost/Nixon, Nincs bocsánat, A bennfentes, Szemtől szemben, Forrest Gump, Schindler listája, Éjszakai rohanás, Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag, Carlito útja, A mások élete, Különvélemény, Ed Wood, Száll a kakukk fészkére, Apollo 13, A tökéletes trükk, Játszd újra, Sam!   

 

Gregor Vencel

Cikkíró, kritikus

 

Gulyás Dominik

Cikkíró, kritikus

 

Sós Áron Árpád

Hírszerkesztő

 

Kárász Klaudia

Cikkíró